Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú egy művésszel. Sándor Attila Csongor

2020.02.19

 

2018.10.23

Egy olyan vendégem lesz egy kellemes elbeszélgetés erejéig, akivel több, mint három éve készült az utolsó interjúm, s azóta csak az erősödött meg bennem, hogy elérte az önmegvalósítást a legnemesebb értelemben és egyik saját verse nagyon is illik rá, engedjétek meg, hogy idézzem: 

  "Ülök egy keskeny padon,

Boldog szívvel, nagyon.

​Rám tör a várt tavaszom,

oly magasan a havason.

 

Vagyok én és az élet,

​megtaláltam békémet,

az élet aztán beszélhet,

Megnyertük az öröklétet.

 

Elmélázok, s ilyenkor hallgatok

​az élet beszél, én hallgatom,

Ellepnek a korai harmatok,

​ajkaimra tápláló mondatok.

 

Ülök a keskeny padon,

örömmel teli a vagon,

hogy múltamat elhagyom,

mert az élet egy vagyon.

 

Megtaláltam mit kerestem,

​őszintén kell szeressem;

oly sokat dideregtem,

hogy ezt a célt vezessem.

 

A múltam csak zümmögés,

a jövőm már csicsergés,

​Tűnődésből Törődés

​Születik a méztermés"

Fogadjátok szeretettel beszélgetőpartnerem, Tschongor Attilát.

Hogyan született meg magadról ez a vers?

Először is köszöntöm a kedves olvasóimat és Téged is Balázs. nagyon megtisztelő és nagy öröm, hogy újra összeültünk és megkértél egy interjúra, amit a nagyközönség elé nyújthatunk. A kérdésedre rátérve, mindéhez elsősorban elkellett utaznom a hegyekbe dolgozni és ott elég kemény tükröt tartottam magam elé és megírtam ezt az önismereti verset vagy mondhatom úgy, hogy az önbemutatási versemet. 

Ez nem alakult ki gyerekkorodban? Mesélj az akkori időszakodról, hol nőttél fel, milyen közegben?

laugh Gyerekkorban szerintem teljesen más alakul ki mindenkiben, mind amikor szembesülsz, hogy ki vagy, természetesen ez már a felnőtt korban kopogtat be "az ajtón". Azt sokan tudják, hogy Erdélyben születtem és Marosvásárhelyen. Hogy milyen közegben? - vallásos közegben, de mondhatni elég nagy korlátokkal. Gyerekkoromban elég sok mindent nehezen éltem meg, de nyilván nagyon megformálta az akkori és a mostani egyéniségemet, arculatomat. Nem volt könnyű és tudom, hogy ma sem könnyű. A társadalomra a mai napig ráteszi a kezét a hatalom és igyekszik korlátozni mindenkit akit csak lehet. Látod, én ezért is jöttem el, a sok indokom közt ezt is felhozhatom. Érdekes, mert a szakmámat is többek közt ezért választottam, mindamellett, hogy imádom is, a gasztronómiát.  

Hogyan kerültél kapcsolatba a gasztronómiával? 

Ez olyan, hogy hamarabb érdekelt, mint, ahogy beszélni kezdtem. Mi tagadás szeretek enni, szerencsére annyira nem látszik, csak kicsit. Anno nagymamám körül sündörögtem, aztán édesanyám mellett. Falun is sokat voltam nyaranta a vakációban és ott az asszonyok mindig nagyon sokat főztek, vagy tor volt, vagy éppen ültetés, ősszel betakarítás és a kaláka miatt mindig kellett főzni a falubeli segítőknek, mert aki dolgozik az éhes is! Aztán későbbiekben az utam keresése közben találtam meg a szakma mélységét, mert szabadság van benne, művészet és rengeteg lehetőség. 

Mit jelent számodra a főzés? 

Egy szóval vagy kifejtsem? 

Mindkettőt …

laughRendben van, egy szóval azt mondanám, hogy -lételem. Kifejtésben meg, annyit, hogy " Ékes vagy és magasztos,/szívemnek jó bársonyos,/szerelemtől fúl zaftos,/nekem tiszta dallamos" - és azt hiszem ebben a versrészletben minden benne van és nem kell hozzáfűzzek semmit. Ez a főzés számomra! 

Ha most újra idéztél és a beszélgetésünk elején is egy saját verseddel jellemeztelek, hisz te magad is ennek jeleként írtad, hadd kérdezzem meg, hogy mióta kezdtél el verseket írni és mi indított rá erre a művészeti útra? -  ha lehet ezt így mondani. 

Nagyon régen novellát, karcolatot és regényt írtam, persze azok feledésbe merültek és elvesztek. Nem síratom már. Természetesen lehet művészeti útnak mondani, hisz az is. Semmit sem szabad letagadni, nevén kell nevezni a dolgokat. Úgy igazából 4 éve kezdtem írni verseket, voltak már korábbi alkotásaim is, de nagyon konkrétan az oldalamon egy éve teszem közzé és rendszeresen is írok. Rátérve az indokra, amiért elkezdtem, mindig is volt fantáziám, rengeteg gondolatom és mondanivalóm és ezeket majdnem minden formában nyilvánosságra is hoztam. Kicsit szabadszájú vagyok és magammal szemben nem sértő ha azt írom, hogy nagy a "pofám". Elismerem, nem vagyok én szent gyerek, se földre szállt angyal. Mindig is volt és bízok benne, hogy lesz mondanivalóm, üzenetem az emberek felé, de ha majd egyszer nem lesz, akkor visszavonulok. 

Egyre sikeresebb a blogoldalad, mit gondolsz ez minek köszönhető? 

Sikeresnek sikeres, mondjuk viszonyítás kérdése. Mihez képest sikeres? Azt mondom, hogy sikeres, mert amennyit belefektetek és amekkora saját reklámot csinálok, sikeres. Nincsenek támogatóim és nem reklámoznak úton útfélen. Mondjuk nem is lényeg. Ha  akár egy ember olvassa az írásaimat és elgondolkodik rajta, akkor már megérte. Ezt is csak alázattal lehet csinálni, aki olvassa, olvassa s aki nem, az tovább görget, vagy éppen letilt. Semmi sem kötelező, minden fakultativ. A siker meg relatív, s annak alapjai is. Talán azért sikeres, mert jól írok, de lehet azért mert rosszul írok, talán csak unalomból olvasnak. Erről szerintem leginkább az olvasóimat kellene megkérdezni, mert ők jobban tudnának válaszolni. Azért köszönöm, bármilyen indok is legyen az. 

Fordítsunk egy kicsit a témán, van olyan ember akire példaképként tekintesz? 

Jó kérdés, nem emlékszem, hogy gyerekkoromban lett volna e példaképem, de mondjuk a minap a figyelmembe került Cher Abba slágerek feldolgozásai  és őt egy örök Dívának mondanék, aki annyira tehetséges, hogy pályatársai közül éppen, hogy egy - kettő aki ott van. Persze ettől még nem példakép, de őt nagyon nagyra tartok, ha nem a legnagyobbnak! Hétköznapi viszonylatban viszont igen sok emberre felnézek, ilyen olyan indokok miatt, de nem sorolom, mert reggelig itt lehetnénk. 

Most jelenleg Ausztriában élsz, ha jól tudom, mióta is pontosan? 

Pontosan 2014 Augusztus 28-tól élek Ausztriában. Immáron elmúlt négy éve. 

Élvezed az előnyét, ha egyáltalán van az? 

Hát persze, ne hülyéskedj. van előnye és élvezem is. Nincs kolbászból a kerítés, de hol van abból? Dolgozok tisztességesen és élvezem az életet minden téren maximálisan. 

Milyen nehézségekkel jár az, ha valaki külföldön vállal munkát? 

A nehézségeket ember válogatja. Valaki a nyelvtanulással küszködik, valaki a tempóval van hadilábon. Van aki a honvággyal harcol, de van aki az emberi elfogadással "fulladozik". Kinek mi a baja. Nekem például a tempó az ami problémám, őszinte vagyok, semmi mellébeszélés. Ilyen vagyok, vagy szerethető vagy nem! 

Hogy érzed, elérted az önmegvalósítást, megtaláltad önmagad, vagy csak én érzem úgy, hogy az elmúlt három évben minden a helyére került? 

Bizton állíthatom, hogy minden a megfelelő polcra került. Megtaláltam önmagamat, igaz lyukas ( a moly megrágta idővel), de az önmegvalósítást is elértem. "Köveken vezet az út …", könnyen lehet esni, de fel lehet állni, sőt fel is kell! 

Milyen értékrendet képviselsz? 

Nos elsősorban a szeretet ami az értékrendem alapja, aztán fontos a család, a barátság, úgy egy szóval az összetartozás, hisz ez a neve a blogomnak is, nem véletlen. Őszinteség, hűség és a teljes álarcmentes élet. Persze ez utóbbi kicsit nehéz, mert mindenki visel egy fajta álarcot, lehet ezt tagadni, de mindenki magának nem hazudhassa el. Igyekszek lépésenként megtenni, hogy halálom óráján teljesen álarcmentes legyek, ez ha mondhatom úgy, egy életút feladata. 

Azt veszem észre, hogy nagyon optimista vagy, pozitív és örök vidám, mosolygos. de te nem voltál soha mélyponton vagy nem is létezik számodra? 

Áh, dehogynem, létezik és létezett. A magam harcát én is megvívtam. Akartam már öngyilkos is lenni. Voltam depressziós és legyőztem - nem lettem időközben drogos, alkoholista, nem vagyok hajlamos a depresszióra. Ha valami bánt elmegyek és eszek valami finomat, veszek magamnak valami kis csecsebecsét. Emberekkel beszélgetek, verseket írok. Na látod, például ha mély ponton vagyok, akkor azt használom, ihletett merítek belőle és feldolgozom. Ilyen a nem olyan rég íródottversem, az "Elnémult szavak harca".

Mi segített kilábalni?

A zene, a barátok, a család s talán a legfontosabb, én magam. Hisz akartam is kilábalni, s nem csak vártam a számba a sült galambot.

Visszakanyarodva azért fejtsd ki mit jelent számodra a vallás?

Számomra a vallás az másodrendű. Ilyen tekintetben a hit van az első helyen, a második helyen a vallás és aztán a harmadik helyen az egyház. Tehát van hitem, van aztán vallásom, és harmadsorban van egyházam. Kettőt kaptam születésemtől fogva és hű vagyok hozzájuk, s maradok is az. Egyet, éspedig az elsőt, a hitet, kaptam, de mégsem, mert ahogy az ember kezdi megvalósítani önmagát, dönt a hite mellett vagy ellen, esetleg másik hitet választ, más mintázatút. Idéznék ide egy saját imát, de sok lenne, ezért csak a címét említeném, hogy "Szól a harang". Minden benne van...

Mit gondolsz a vallás és a homoszexualitás összeegyeztethető? 

Természetesen, miért ne lenne? Sok ember van aki okos intelligens, de csőlátású és csak egy szűk úton terjed az intelligenciája. Elfogadom. Én toleráns vagyok, miközben őszinte és kitartó. Nagy szájú és kompromisszumképes vagy éppen kompromisszumköteles. A vallás igazi értelmezése nem feltétlenül az, ami él nagyon sok ember tudatában. Ahogy éppen a pásztor prédikálja a juhainak. Ismerős ez főleg az ortodox egyházban ahol a popa amit mond, az van, s ha nem akkor veszett balta nyele. Igaz most már az ortodox egyház is veszített hatalmából, ami annak a jele, hogy ébredeznek az emberek. Remélem nagyon, sőt bízok abban, hogy ennek érdekében én is tudtam vagy tudok tenni. 

Ha bármin változtatni tudnál a világon és az életedben, esetleg eltörölni, mi lenne az és miért? 

A világban megváltoztatnám a jelenlegi materialista kúrát és előtérbe helyezném a szeretetet. Az életemben eltörölném néhány gyászos bűnömet, mert ki gondolta volna: nekem is vannak bűneim. laugh Kibékülnék néhány emberrel, ha engednék, de eddig még nem igazán enyhültek a kedélyek. Miért? Összességében mert nem szeretek konfliktusokban fürdeni, és jobb a béke mindenkinek. Persze hát az őszinteségem miatt, nem mindig habos torta az életem, de ez nem gátol engem semmiben sem. Megyek előre és végzem a dolgom, ahogy azt rendje és módja szerint kell!

Mit üzensz az olvasóknak?

Szeretet, béke és összetartozás. Vegyük észre a szépet és a jót, őszintén szeretettel vállaljuk az igazságot és tényállásokat, bárhol és bármilyen téren.

Rövidke idézet végezetül, s ezt neked is küldöm Balázs, köszönetképpen. Mindenkinek további szépeket és minden jót!

"...

Általatok létezek,
mint merész tételek,
piszkos - tiszta rétegek,
rejtőző lényetek.
 
Köszönet, mit írhatok,
Hálám, amit fordíthatok,
Bennetek, igen bízhatok,
ezért rám számíthattok!

..."

Köszönöm szépen ezt a kellemes időt, élvezet volt. Neked is minden jót és még hatalmas sikereket kívánok! (minden idézet Tschongor Attila szellemi tulajdona).

 

dscn2591.jpg

(az interjú marketing céllal készült és privát menedzseri kérésre)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.